Millainen on hyvä ja voittava vedonlyöjä?

Millainen on hyvä ja voittava vedonlyöjä? Sitä käydään läpi tässä artikkelissa, jossa ainakin joitakin pointteja mutta eivät nämä pelkästään riitä, vaan teoriaa on osattava kattavasti.

Kaikkien hehkuttama “varma” pelikohde ei mielestäsi ole kovin hyvä
Nämä ovat vihjeitä, joita suurin yleisö hehkuttaa. Voittava vedonlyöjä osaa yleensä välttää nämä kokemuksellaan mutta meillä kaikilla on heikot hetkemme.

Yleensä vetoa perustellaan esim. kokoonpanoilla, motivaatiotekijöillä tai kenties jopa molemmilla.

Kyseiset kertoimet ovat yleensä painettuna pohjamutiin ja siitä huolimatta ihmiset pelaavat niitä isolla panoksella ja ottavat tasoitusvetoja mukaan, jotta saavat vielä isompaa kerrointa kiinni kyseiseen kohteeseen.

”voittava vedonlyöjä osaa arvioida kannattaako sijoittaa rahaa varmoihin kohteisiin”
“Hankalinta vedonlyönnissä on olla pelaamatta varmoja kohteita.” -allekirjoittanut

Vedonlyönnissä on kuitenkin syytä muistaa, että kaikenlaista voi tapahtua ja korvaavat pelaajat voivatkin olla todella hyviä saadessaan näytön paikan tasoa ylempää.

Lisäksi voi olla iltoja, jolloin maalivahti on vireessä ja seisoo päällään, pitäen joukkueen 0-0 tilanteessa. Se jo yksinään riittää yleensä ”varman” kohteen pieleen menemiseen.

Vielä kun lisää edelliseen, että vastustaja munkittaa siihen yhden maalin eteen (ei ollenkaan harvinaista), joten pelistä tulee paljon vaikeampi ja turhautumiset yms kotiyleisön paineet alkavat vaikuttaa kun he eivät voitakaan ”varmaa” ottelua.

Niin sanottuja munkki-maaleja tapahtuu todella usein ja tämän vuoksi altavastaajilla on aina jonkilaiset yllätysmahdollisuudet. Se tekeekin vedonlyönnistä ja urheilusta ylipäätään niin viihdyttävää, koska ei voi tietää mitä tulee tapahtumaan.

Kokoonpanotekijöiden oikea arviointi
Poissaolo joka muiden mielestä heikentää joukkuetta, saattaa voittavan vedonlyöjän mielestä olla neutraali tai jopa vahvistava tekijä joukkueelle, (koska uusi korvaava pelaaja on yhtä hyvä, ellei jopa parempi.)

Lisäksi joukkueen ketjukoostumukset vaikuttavat. Vaikka tehoketjun laitaan yht’äkkiä ilmestyisi NHL-vahvistus, niin se ei välttämättä ole positiivista kyseisen ketjukoostumuksen näkökulmasta, vaan saattaa jopa laskea tulosta.

Edellinen vaikuttaa ketjun lisäksi myös koko joukkueeseen, koska sen yhtenäisyyttä on uhattu. Erityisesti jos joukkue on kokenut saavuttaneensa jo jotain kovalla työllä ja sitten joku kaiken kokenut ”NHL-rahamies” tulee hakemaan viimeiset eläkerahansa kuihtuvan uransa lopuksi tuhoten samalla joukkueen yhtenäisyyden. Pelaajat kyllä itse aistivat, että kuka pelaa tosissaan ja kuka ei.

Monet kentällä tapahtuvat erityistilanteet, tahalliset laittomat taklaukset ja niistä seuraavat loukkaantumiset, virheelliset jäähyt tuomareilta (tai vastaavat tunteita herättävät poikkeustapaukset) todella näyttävät kuinka pelaaja reagoi. Tästä päästäänkin luontevasti seuraavaan pointtiin.

liiga tuomarit tekevät satunnaisesti myös virheitä joilla on vaikutusta vedonlyöntiin
“Enemmistö arvioi pelkkiä pelaajia, vaikka suurin tekijä saattaa olla jossain muualla.” -allekirjoittanut

Voittava vedonlyöjä huomaa tuomarityöskentelyn virheet ja inhimillisyyden
Monet eivät ota huomioon tuomarin kokemusta tai yleiskuntoa, puhumattakaan paikkakunta- tai joukkuetaustasta.

Päätöksiin vaikuttavat kotiyleisön lisäksi, niin hänen omat, kuin muidenkin ennakkoluulot. Tämän vuoksi joidenkin pelaajien selässä ”nimi painaa”, eli he saavat helpommin rangaistuksia.

Tämä toimii myös toiseen suuntaan, esimerkiksi tuntuu siltä, että Sidney Crosby saa helpommin vastustajajoukkueelleen rangaistuksen, jos vastustajan maila käy edes lähelläkään häntä.

Tuomarit myös helposti hyvittävät jäähyjä jos ne ovat epätasapainossa ja tämä on ihan ymmärrettävää, koska muuten tulisi syytökset toisen joukkueen suosimisesta.

tuomarit joutuvat tekemään vaikeita päätöksiä, jotka vaikuttavat merkittävästi jääkiekko-ottelun kulkuun ja lopputulokseen

Periaatteessa tuomarit voivat ensin ratkaista pelin aivan huomaamattaan ja sitten antaa ”hyvitysjäähyjä” kun peli on jo käytännössä selvä ja vähitellen tasoittaa jäähysaldoa.

Kokenut vedonlyöjä tietää tuomareiden inhimillisyyden ja osaa jopa hitusen korjata arviotaan mikäli tuomareista aiheutuu jokin erityinen syy/uhka mutta yleensä nämä ovat äärimmäisen harvinaisia ja hankalia ennakoida etukäteen, joten yleensä ei niille voi antaa painoarvoa ottelun suhteen.

Käytännössä tuomareista on SM-liigassa hankala hyötyä ellei tee live-vetoa ja siihen taas ei hirveästi löydy vedonvälittäjiä, joille saisi kunnollista panosta. Ennakkoon panosta saa mutta yleensä nämä eivät ole helposti ennakoitavissa ja ovat muutenkin harvinaisempia haisteluita, joita voisi ehkä tapahtua.

Ulkomaalaisia pelaajia ei aina kiinnosta
Tämä näkyi hyvin vielä kun Jokerit pelasivat SM-Liigassa. Joka vuosi tästä tähdistöjoukkueesta povattiin mestaria mutta kovin usein meno töppäsi aivan liian varhain.

voittava vedonlyöjä huomioi kokoonpanot
Palkka juoksee, minä en. Kummalla on enemmän voitettavaa?

Pelaajien motivaatiot vaihtelevat ja on hyvin hankala sanoa kuinka tosissaan kukakin on kulloinkin. Lisäksi kaikki pelaajat eivät välttämättä sovi joka joukkueeseen/ketjuun, mutta tätä ei paljoa tuoda ilmi. Vaikutus voi olla negatiivinen, tai sitten jäädä vain neutraaliksi tekijäksi; eron havainnoiminen on haastavaa.

Vedonlyöjät sopisivat mielestäni erinomaisesti seurojen pelaaja-scouttaajiksi mutta se on jo toisen artikkelin arvoinen aihe.

voittava vedonlyöjä huomioi kotiedun pitkävetoa tehdessään
Fanimäärät vaikuttavat otteluiden kotietuun/lopputuloksiin mutta ennen kaikkea otteluiden tunnelmaan.

Otat kotiedun huomioon myös negatiivisessa mielessä
Osalla joukkueista fanit on paljon vaativampia ja tämä luo paineita joukkueen menestymisen suhteen.

Joskus kotietu voi tästä syystä kääntyä erityisesti tiukoissa peleissä kotijoukkuetta vastaan, koska joukkue saattaa alkaa puristaa liikaa mailasta ja hermoilla, joka taas hyödyttää entistä enemmän vierasjoukkuetta.

Monet joukkueet pelaavatkin paremmin vieraskentillä kuin kotona. Voittava vedonlyöjä ottaa tietysti tämän huomioon arvioissaan.

Jätä kommentti