Pokeri vs Vedonlyönti – Erot ja Yhtäläisyydet

Pokeria monesti ennen (lähinnä viihdemielessä) pelanneena en voi olla kiinnittämättä huomiota lajien yhtäläisyyksiin. Olen joskus aikaisemmin pelannut pokeria paljon enemmän kuin lyönyt vetoa, mutta nykyään keskityn lähinnä vedonlyöntiin.

Erot

Pääasiallinen ero on, että pokerissa päätökset täytyy tehdä todella nopeasti. Itse olen harkitseva henkilö, joka tykkää miettiä jokaisen sijoituspäätöksensä yksityiskohtia. Pokeri toisaalta tarjoaa paljon enemmän päätöksiä, ja sen luonne on erilainen kuin vedonlyönnin. En kuitenkaan pysty tekemään päätöksiä siinä tarpeeksi nopeasti. Tämä paljastuu kun analysoi pelattuja käsiä jälkikäteen, ja kuinka ne olisi voinut pelata optimaalisesti ja voiton maksimoiden.

Yhtäläisyydet

Kumpikin on tavallaan sijoitustoimintaa, jossa täytyy panostaa rahaa näkemänsä ”oikean ratkaisun” tekemiseen, ja samalla haastaa vastapuolella oleva pelaaja. Vedonlyönnissä kohteet tosin ovat samoja, ja varianssi tapahtuu kohteen ”sisällä” hyödyttäen tai hyödyttämättä pelaajia saman verran, kun taas pokerissa tuuri saattaa kasautua parempien korttien saamisen johdosta joksikin aikaa.

Viihdyttävyyden eroja myös löytyy. Joku voi pitää pokerin aiheuttamasta ”draivista”, jossa päätöksiä tulee hyvää vauhtia, ja pelin mielenkiinto pysyy hyvin yllä. Vedonlyönnissä päätökset joutuu tekemään etukäteen (lukuunottamatta live-vedonlyöntiä), ja kohteiden televisiointiin voi olla paljon aikaa. Lisäksi tulokseen ei voi itse olla vaikuttamassa, toisin kuin pokerissa.

Vedonlyönnissä saa määriteltyä panosta paremmin kun sopiva kohde tulee eteen, kun taas suosituimmassa No Limit Holdemissa päätyy aika usein kaikki rahat keskelle pöytää. Muissa pelimuodoissa voi toki pelata pienemmillä panoksilla mutta No Limit Holdem -pelimuoto tuntuu olevan edelleen trendikkäin.

Ratkaisevin asia vedonlyönnin hyväksi

Nopeiden päätösten lisäksi pokerissa minua vaivasi se, että mikäli turnaus oli kesken, niin pelin äärestä ei oikein voinut lähteä kesken kaiken pois, vaan oli pysyttävä loppuun saakka. Toisaalta jos pelasi täyttä pöytää, niin pelipäätöksiä ei ollut paljon, joka usein johti siihen, että piti avata useampi pöytä joita pelata samanaikaisesti. Useampaa pöytää tietysti oli hankalampi seurata, joka puolestaan haittasi tulosta.

Vedonlyönnissä pystyy työskentelemään millä aikataululla haluaa, eikä ole sidottuna kiinni ruutuun. Lisäksi kohteita pystyy tarkastemaan monesta eri kuvakulmasta ja ottamaan kaiken mahdollisen huomioon. Uskoisin, että kun alkuinnostus pokerista laantuu, niin se on työnteliäämpää kuin vedonlyönnin harrastaminen. Toki korttipeleistäkin löytyy erilaisia lajeja, mutta vedonlyönnin vetovalikoima on silti ylivertainen.

Pokerin tulevaisuus

Pokeri on silti hauskaa ajanvietettä ja pelaan sitä ajoittain vieläkin. Pelaajien taso on kuitenkin noussut huomattavasti sitten pokeri-buumin alkuaikojen. Joitakin ohjelmisto-apuvälineitä on myös tullut markkinoille, joka vie pelaamisesta sen luontaista iloa.
Vähän sama tilanne kuin formuloissa nykyään, kun kyse on enemmän autosta kuin kuljettajasta, niin silloin mennään lajin kohdalla pahasti metsään.

Jätä kommentti