Texas holdem säännöt

Tämän hetken ylivoimaisesti suosituin pokeri peli on Texas holdem, joka lumoaa lähinnä no limit -versiollaan. Limit tai no limit, säännöt texas holdemiin ovat helpot ja jos et ole vielä kokeillut peliä niin seuraavassa ovat säännöt tiiviissä ja ytimekkäässä paketissa.

Pelin säännöt ja kulku

Pelin alussa valitan jakaja, jonka roolia suorittaa jokainen pelaaja omalla vuorollaan. Vuoro kiertää myötäpäivään, jakajan tunnistaa jakajan merkistä (button). Internetissä Texas holdemissa jakaja on tietokone, mutta tästä riippumatta merkki kiertää.

Ennen kuin kortteja aletaan jakamaan, pelaaja, joka istuu jakajan vasemmalla puolella, heittää peliin pienen sokkopanoksen. Hänen vasemmanpuoleinen kaveri puolestaan pistää puolestaan ison sokkopanoksen joka tavallisesti on kaksi kertaa pienen sokkopanoksen verran. Tämä tuo joka peliin potin josta on mukava lähteä pelailemaan. Kun sokkopanokset on asetettu, kaikille pelaajille jaetaan kaksi korttia kuvapuoli alaspäin. Näitä kortteja pelaajat eivät näytä kanssapelaajilleen, sillä ne ovat heidän ns. taskukorttinsa jotka pelin lopussa muodostavat osan pelaajien pokerikäsistä.

Tämän jälkeen aloitetaan panostuskierros. Ison sokkopanoksen asettaneet pelaajan vasemmalla puolella istuva pelaaja voi luovuttaa (fold), maksaa ison sokkopanoksen verran (call) tai panostaa lisää (bet). Limit holdemin ollessa kyseessä, pelaaja voi tässä vaiheessa laittaa pelin pienemmän rajoituksen salliman kokoisen panoksen. Tämä ilmoitetaan esim. 1$/2$ -muodossa, jolloin siis tässä vaiheessa voi panostaa 1$ verran. No limitissä panos voi olla mitä tahansa, siitä myöhemmin.

Panostuskierros päättyy kun muut pelaajat ovat toimineet omalla vuorollaan – he voivat luovuttaa, maksaa edellisten pelaajien korotukset tai korottaa. Limit holdemissa korottaa voi enintään neljästi jonka jälkeen ainoat toiminnot ovat luovutus tai maksaminen.

Kun panostuskierros on ohi, jakaja kääntää flopin, ts. kolme yhteistä korttia pokeripöydän keskelle. Tämän jälkeen seuraa uusi panostuskierros. Säännöt ovat samat kuin äskeisellä kierroksella, mutta panostuksen aloittaa tällä kertaa jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja. Tämän lisäksi mikäli kukaan ei ole vielä korottanut, voi pelaaja sököttää (check). Tämä tarkoittaa pelivuoron siirtymistä seuraavalle pelaajalle panostamatta itse.

Kierroksen päätyttyä jakaja kääntää turn-kortin, eli neljännen yhteisen kortin kolmen jo pöydällä olevan kortin viereen. Seuraa jälleen uusi panostuskierros. Tämän kierroksen säännöt ovat kuin edellisen panostuskierroksen säännöt, mutta tästä eteenpäin korotukset ovat limit -pöydän isomman rajoituksen erissä. Eli jos pöytä oli tyyliä 1$/2$, nyt korotukset ovat 2$:n korotuksia.

Panostuskierroksen lopussa käännetään vielä viimeinen, ns. river-kortti pöydälle yhteiseksi kortiksi. Tämän jälkeen käydään viimeinen panostuskierros edellisen panostuskierroksen säännöillä, jota seuraa showdown – kortit paljastetaan ja ratkaistaan kierroksen voittaja. Pelaajat voivat vapaasti yhdistellä parhaan mahdollisen käden itselleen omista taskukorteistaan ja viidestä yhteisestä kortista. Voittaja on luonnollisesti parhaan käden omaava pelaaja.

Kädet

Värisuora
Viisi peräkkäistä korttia samaa maata. Ässä voi olla käden joko suurin tai pienin kortti.

Neloset
Neljä samaa korttia. Mikäli kahdella tai useammalla pelaajalla on neloset, voittaja on pelaaja jolla neloset on suuremmilla korteilla.

Täyskäsi
Kolme samaa korttia ja kaksi samaa korttia. Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on täyskäsi, voittaja on pelaaja jolla kolmoset on suuremmilla korteilla. Jos se on tasan, se voittaa jolla on suurempi pari.

Väri
Viisi korttia samaa maata. Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on väri, se voittaa jolla on värissään suurin kortti. Jos se on tasan, verrataan aina seuraavaksi suurempaa kunnes voittaja selviää.
Huomaa, että ns. “kuuden kortin väri” ei ole pokerikäsi.

Suora
Viisi arvoltaan peräkkäistä korttia, esim. 2-3-4-5-6. Ässä voi olla suoran suurin tai pienin kortti. Jos kahdella pelaajalla on suora, se voittaa kumman suorassa on suurempi kortti.

Kolmoset
Kolme samaa korttia. Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on kolmoset, se voittaa jolla kolmoset ovat suuremmat. Jos ne ovat tasan, verrataan kahta “ylijäämäkorttia”. Se kummalla on suurempi, voittaa.

Kaksi paria
Kaksi kahden saman kortin yhdistelmää, esimerkiksi 2-2-10-10-3. Jos kahdella tai useammalla pelaajalla on kaksi paria, voittaja on pelaaja, kumman pari on suurempi. Jos se on tasan, verrataan seuraavaa paria. Jos se on tasan verrataan käden viidennen kortin kokoa.

Pari
Kaksi samaa korttia, esimerkiksi 2-2-4-5-6. Mikälikahdella pelaajalla on sama pari, se voittaa, jolla on parin kaverina suurempi yksittäinen kortti. Jos suurin on tasan, verrataan toiseksi suurinta ja vielä tarvittaessa kolmanneksi suurinta.

Korkein kortti, “hai”
Kun pelaajalla ei ole mitään muuta yhdistelmää, hänen kätensä on “hai”, eli käden korkein kortti. Jos kahdella pelaajalla on sama hai, verrataan toiseksi suurinta ja aina seuraavaksi suurinta korttia kunnes voittaja selviää. Toisin sanoen J-10-9-8-6 voittaa käden J-10-9-8-5.

Texas Holdemissa on myös mahdollista, että kahdella pelaajalla on samanlaiset pokerikädet. Tällöin potti jaetaan tasan näiden pelaajien kesken.

Texas No Limit Holdem säännöt

No limit holdemin perusidea on saada pelaajat leikkimään isoilla rahoilla. Siinä se myös onnistuu erinomaisesti, kuten moni on varmaan televisiostakin nähnyt. No limitissä ei ole panostamiselle ylärajaa ja alarajana toimii ison sokkopanoksen koko. No limit ei siis välttämättä sovi aivan kaikille.

No limitissä pelaaja voi myös niin halutessaan missä tahansa vaiheessa peliä laittaa kaikki rahansa pelii (all-in). Tällöin hän pysyy pelissä mukana showdowniin asti, mutta hän ei voi kuitenkaan voittaa muilta yksittäisiltä pelaajilta enempää kuin mitä hän itse on panostanut. Alla olevat esimerkki havainnollistaa tämän:

Jos Veetillä on 20$, Irenellä 100$ ja Teresalla 1000$ ja kaikki laittavat all-in, käy jaossa Mikon voittaessa seuraavasti:
Veeti saa 60$ – oman 20$, Ireneltä 20$ ja Teresalta 20$. Loppurahojen, joihin Veetillä ei ole asiaa, omistaja katsotaan erikseen, eli Irenen ja Teresan kättä verrataan. Esimerkissämme Irene voittaa Teresan. Irene saa 160$, eli oman 80$ (100$ – Irenen voittama 20$) ja Teresalta vastaavasti 80$. Teresa saa 900$, eli hänelle palautetaan ne rahat, joita muilla ei ollut varaa voittaa.

Lopuksi

Texas Holdemiin pääsee nopeasti sisään ja säännöt oppii jo muutaman harjoituspelin jälkeen. Yksinkertaisuus mutta monimuotoiset strategiat ovatkin pelin suosion yksi osatekijä – sekä tietenkin se, että peli on erinomaisen hauskaa ajanvietettä.