Yleisiä Pitkävetovihjeitä – (ja pitkävedon taustaa)

Tämä artikkeli sisältää yleisiä pitkävetovihjeitä ja muuta pohdintaa pitkävedon historiaan liittyen.

Joskus Veikkauksen pitkävedon alkuaikoina vaadittiin pelaamaan minimissään kolmea (3) kohdetta per pelitosite. Sittemmin tämä linjaus on muuttunut mutta vielä viime kaudella joissakin kohteissa sitä edellytettiin, että pitää olla myös jokin muu kohde lapulla.

Luultavasti kilpailun kiristyminen ja uusien vedonvälittäjien tuleminen markkinoille ovat ajaneet Veikkauksen tilanteeseen, jossa heidän on parannettava palveluitaan.

Kertoimissa en ole nähnyt hirveästi parannusta, joka todennäköisesti liittyy suureen määrään pelaajia, jotka pelaavat vain kaupassa, kioskissa tai muualla vastaavassa Veikkauksen toimipisteessä eli ovat netin ulottumattomissa.

Netin käyttö on kuitenkin lisääntynyt jossain määrin myös vanhemman ikäpolven joukossa, sillä heiltä edellytetään nykyisessä tietoyhteiskunnassa paljon tietoteknillisiä taitoja. Vielä tämä ei kuitenkaan ole näkynyt kertoimissa mitenkään huimasti ja moni yhä pelaa perinteistä pitkävetoa.

Kertoimen ja kertoimenvälittäjän merkitys

Jos otetaan kolikonheitto esimerkin vuoksi, koska siinä tiedetään varmuudella todennäköisyys. Mikäli esim. veikkaus tarjoaisi 1.95 kerrointa, että heitolla tulee esim. klaava, niin veto olisi tappiollinen. Mikäli samaa kohdetta pelataan netin vedonvälittäjillä kertoimella 2.05, niin tämä on jo voitollinen pitkällä aikavälillä.

Kertoimien erot eivät välttämättä kuullosta suurelta mutta käytännössä sillä voi olla merkittävä ero voitollisen tai tappiollisen vedonlyönnin välillä. Yleisiä pitkävetovihjeitä noudattamalla pystyy parantamaan jonkun verran tulostaan verrattuna perusarvioihin.

Ylläoleva esimerkki on hyvin teoreettinen mutta se antaa selkeän kuvan siitä, että miten suuri merkitys pienilläkin kertoimien eroilla ja niiden vaihtuvuudella voi olla. Netin kautta kertoimien vertaileminen siis kannattaa. Netin kautta voi ehtiä myös reagoimaan nopeammin kokoonpanomuutoksiin, joihin on laajemman kerroinvalikoiman vuoksi helpompaa/kannattavampaa reagoida.

Tämän vuoksi vedot kannattaa tehdä netissä parhaan kertoimen tarjoavan vedonvälittäjän sivuilla. Veikkaus tarjoaa myös netin kautta pelejään mutta harvemmin kauden aikana sinne tulee vetoja tehtyä. Veikkauksella olen lähinnä altavastaajista saanut edelliskausilla markkina-toppeja (=suurin saatavissa oleva kerroin), joten odotan myös saman tyylistä ensi kautta.

Yleisiä pitkävetovihjeitä käytännön vedonlyöntiin:

Älä pelaa enempää kuin yhtä kohdetta kerrallaan.

  • Vähentää varianssia merkittävästi
  • Vähentää analyysivirheen merkitystä = Et ”menetä” ylikerrointa ja sen valueta johonkin toiseen vetoon jonka voitollisuudesta et välttämättä ole kovinkaan vakuuttunut, saattaa olla +/- nolla tai jopa tappiollinen

Enempi ei ole aina parempi

Tätä näen aloittelijoilla aika usein, että pelataan yli-innostuneena kaikkia kohteita ja kuvitellaan, että sieltä löytyy omalla tulkinnalla ylikertoimia. Kannattaa tuntea omat vahvuutensa ja huomioida erityisesti ne joukkueet, joiden pelaamista ja suoritustasoa osaa parhaiten tulkita ja ennustaa. Harvempi osaa tehdä tulosta panostamalla omalla näkökannallaan jokaiseen illan matsiin.

Useampaa kohdetta vain sellaisessa tapauksessa, jossa molemmilla joukkueilla on jokin yhteinen korrelaatio. Esim. jos molemmat joukkueet/pelaajat suoriutuvat hyvin/huonosti, niin heillä on yhteinen tekijä.
Esim. mikäli tietyt pelaajat tai tietty joukkue on onnistunut ylivoimalla ja vastassa on jäähyaltis joukkue, niin voi olla kannattavaa pelata samalle lapulle molemmat vedot, koska todennäköistä on että molemmat joku osuu maalikarkeloissa tai kumpikaan ei osu mikäli peli kääntyykin tiukaksi, joten menettää vain yhden panoksen kahden sijasta.

Runkosarjan viimeisissä peleissä voi olla arvoa pelata sellaisia joukkueita vastaan jotka ovat jo playoff-paikkansa menettäneet. Jotkut pelaa näitä ”varmoja” ja paikoitellen valitsen itsekin niitä mutta en ylipanosta tai pidä niitä mitenkään erityisinä kohteina.

Älä lue otteluraportteja liian kirjaimellisesti

Voi olla että kirjoittajana on kyseisen joukkueen fani, joka käy katsomassa kaikki paikalliset pelit ja voisi oletta, että hän ymmärtää näkemänsä. Kuitenkin monet katsovat lajia oman joukkueensa lasit päässä ja eivät näe mitkä tilanteet oikeasti ovat vaarallisia maalintekopaikkoja.

Esim. laukausten määrä ei ole suoraan verrannollinen pelin hallintaan vaikka monet sen varaan laskevatkin. Toisaalta se, että miltä sektorilta laukaukset ovat tulleet on todella olennaista tietoa ja kertoo, että joukkue ylipäätänsä pääsee maalipaikoille.

Kokoonpanojen merkitystä ei voi koskaan liioitella

Kuitenkin kannattaa huomioida erityistilanteet kuten esimerkiksi yli- ja alivoimapelaajien poissaolot ja millainen vaikutus sillä saattaa olla pelin lopputulokseen.

Usein myös paikkaavat pelaajat voivat olla hyvälaatuisia. Joillakin joukkueilla korvaajat voivat olla jopa ylihypetettyä poissaolevaa pelaajaa parempia, sillä heillä on todellinen näytönpaikka.

Mikäli löydät aliarvostettuja pelaajia niin niillä on arvoa vetojen suhteen. Oikeastaan alemmissa sarjoissa voi löytää siten enemmän ”valueta” vetoihin mutta toisaalta niihin ei välttämättä saa sitten paljoa rahaa sisään, joten ajankäytöllisesti se ei ole kovin järkevää.

Nämä vihjeet ovat yleisiä pitkävetovihjeitä, joita ei pitäisi lukea faktana varmasta lopputuloksesta, vaan ikäänkuin suunnan-näyttäjänä. Kun yhdistää monia eri tekijöitä, niin voi pitkällä aikavälillä parantaa tulostaan vedonlyönnissä.